Dieta při jaterním onemocnění

Příprava pokrmů

Strava by při jaterní dietě neměla obsahovat mnoho tuků, proto by jídla neměla být smažená, pečená nebo grilována; jídla by se měla především vařit nebo dusit. Pokrmy by měly být připraveny na teflonové pánvi bez oleje, v tlakových hrncích, v zapékací míse, v mikrovlnné troubě či v alobalu. Jaterní dieta ovšem neznamená, že by člověk neměl, co jíst. Samozřejmě možností, je spousty. Například: řízek by se měl připravovat jako přírodní - na vodě.
 

Nevhodné potraviny při jaterní dietě:

tuky smažená jídla, sádlo, máslo, jakékoliv tuky
tučná masa prorostlé vepřové a hovězí maso, bůček, tučné maso, vnitřnosti (játra, srdce), zabíjačkové výrobky
uzeniny suché salámy, paštiky, klobásy, slaniny
mléčné výrobky tučné sýry, smetanové jogurty
koření ostré koření (pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky), masox, bujóny, ocet, sůl
vejce pomazánky z vajec, tatarka, majonéza
alkohol pivo, víno, tvrdý alkohol
ořechy ořechy, mandle, semínka, mák
zelenina česnek, cibule, sterilizovaná zelenina, květák, salátová zelenina, okurka
ryby losos, makrela, kaviár
pečivo teplé pečivo, koláče, pečivo z kynutého a listového těsta
sladkosti čokolády, oplatky, zákusky

Vhodné potraviny při jaterní dietě

tuky olivový, slunečnicový, řepkový olej
libová masa kuřecí, krůtí, králičí, libové vepřové a hovězí maso, filé, kapr
uzeniny kuřecí a krůtí šunka, debrecínka, šunky nejvyšší jakosti
mléčné výrobky nízkotučné a polotučné jogurty, tvarohy a sýry
koření neostré koření jako jsou: bazalka, tymián, oregano, petržel, pažitka, bazalka, majoránka, bobkový list
zelenina mrkev, celer, petržel, brokolice, čínské zelí, rajčata, tykev, patison
ovoce snad všechny ovoce druhy kromě kokosu; kompoty, marmelády
pečivo včerejší pečivo, chléb, netučné koláče, výrobky z bramborového a tvarohového těsta