Dieta při jaterním onemocnění
Příprava pokrmů
Nevhodné potraviny při jaterní dietě:
tuky smažená jídla, sádlo, máslo, jakékoliv tuky
tučná masa prorostlé vepřové a hovězí maso, bůček, tučné maso, vnitřnosti (játra, srdce), zabíjačkové výrobky
uzeniny suché salámy, paštiky, klobásy, slaniny
mléčné výrobky tučné sýry, smetanové jogurty
koření ostré koření (pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky), masox, bujóny, ocet, sůl
vejce pomazánky z vajec, tatarka, majonéza
alkohol pivo, víno, tvrdý alkohol
ořechy ořechy, mandle, semínka, mák
zelenina česnek, cibule, sterilizovaná zelenina, květák, salátová zelenina, okurka
ryby losos, makrela, kaviár
pečivo teplé pečivo, koláče, pečivo z kynutého a listového těsta
sladkosti čokolády, oplatky, zákusky
Vhodné potraviny při jaterní dietě
tuky olivový, slunečnicový, řepkový olej
libová masa kuřecí, krůtí, králičí, libové vepřové a hovězí maso, filé, kapr
uzeniny kuřecí a krůtí šunka, debrecínka, šunky nejvyšší jakosti
mléčné výrobky nízkotučné a polotučné jogurty, tvarohy a sýry
koření neostré koření jako jsou: bazalka, tymián, oregano, petržel, pažitka, bazalka, majoránka, bobkový list
zelenina mrkev, celer, petržel, brokolice, čínské zelí, rajčata, tykev, patison
ovoce snad všechny ovoce druhy kromě kokosu; kompoty, marmelády
pečivo včerejší pečivo, chléb, netučné koláče, výrobky z bramborového a tvarohového těsta